İlk Uyku, İlk Fotoğraf

Funda Us

Bebek Fotoğrafçısı

İlk uyku.. İlk beslenme.. İlk fotoğraflar..

Muhtemelen doğuma az kaldı.. 

Bebeğinize kavuşmuş da olabilirsiniz.. o zaman ilk günlerle ilgili ‘keyifli zorluk’ dersem beni daha iyi anlarsınız 🥰 

Sizlerle bir anne olarak ve bebek fotoğrafçısı olarak, aldığım eğitimler ve tecrübelerime dayanarak edindiğim bilgileri paylaşmak isterim. Tabii ki en doğru bilgi için her zaman doktorunuza danışmanız gerekir. 

Ben de anneyim. Bebeğinizi en iyi annelerin tanıdığını söylemeye gerek bile yok. Fakat yine de yenidoğan hemşireleri, doktorunuz ve yenidoğan fotoğrafçıları olarak size destek olmak için her zaman buradayız. 

Size birkaç tüyo vermeden önce, fotoğraf çekimine neden doğumdan sonra ilk 2 hafta içinde gelmeniz gerektiğini bu yazıda anlayacağınızı da söylemek isterim. Lütfen bu süreyi kaçırmamaya özen gösterin 🙏🏻

Çünkü.. 

Her şeyden önce bebeğinizin midesinin ceviz büyüklüğünde olduğunu, emdikten kısa bir sure sonra altına yapacağını ve emerken çok çabuk yorulacağını düşünürsek bebeğinizin hızlı acıkacağından da emin olabiliriz. O zaman öncelikle bebeğiniz istedikçe onu emzirmek önceliğimiz.. 

Sık emen bebek sık sık altına yapar. Islaklık cildini rahatsız ettiğinde tabii ki huzursuzluğu artar. Bizler de sık sık altını değiştireceğiz. 

Yenidoğan bebekler günde 18 saatini uyuyarak geçirir. Fakat uykularını bölen en büyük düşman gaz sancısı.. Genelde 2 haftalıkken başlar. Göbek çevresine yapacağınız dairesel masajla onu rahatlatabilirsiniz. Bacaklarını dizlerinden kıvırıp karnına doğru hafifçe baskılamak da iyi bir yöntemdir. Bu, ilk günlerinde bağırsakları düzene girene kadar yaşayacağı kabızlığa da çare olacaktır. Kabızlıkta poposuna kulak pamuğuna alınan zeytinyağı sürmek de bebeğinizi çok rahatlatan bir yöntem. Tecrübeyle sabittir 🥰 Bebeğinizi yüz üstü çevirip kolunuza yatırırsanız veya sert bir yüzeye karnının üstüne yatırıp sırtına hafifçe ve aralıklarla vurmak da iyi bir sonuç getirir.

Gazının süt emdikten sonra her defasında çıkarılması gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Daha sonra altını değistirebilirsiniz. 

Sürekli ağlayan bir bebeğiniz varsa bebeğinizi kollarınızda yüz üstü çevirip kollarını goğsünde birleştirebilirsiniz. Bir elinizle poposundan destek olup, diğer elinizle boğazını boşta bırakarak çene ve goğsünden tutabilirsiniz. Sonucu seyredin. Ne kadar hızlı sakinlestiğine şaşıracaksınız. 

Bu yöntemleri yazarak tarif etmek zor olabiliyor. çekime geldiğinizde pratikte de görmüş olacaksınız. 

Birçok bebek gözlerinin bir mendille kapatılmasının ardından da hızlı uyuyabiliyor. Alnının ve yüzünün etrafında elinizi nazikçe dolaştırmanız, alnının tam ortasına kaslarının arasına yapacağınız hafif baskılar da uykuya dalmasını kolaylaştırıyor. 

Beyaz gurultunun de rolünü esgeçmemek lazım. Anne karnının içindeyken duyduğu seslerin ne kadar karmaşık ve yüksek sesli olduğunu duysanız inanamazsınız. İste tam da bunun benzerini yapmışlar ve ortaya beyaz guruldu çıkmış. Müzik marketlerde beyaz gurultu cd’sini bulabilirseniz çok şanslısınız. Ben kolik olan kızımı 1,5 yıl bu cd ile uyuttum. Mucizevi bir şey.. Bazı aileler beyaz gurultuyu telefonlardan açıyor fakat ben çok etkili olduğunu düsünmüyorum. Stüdyomda bulunan ‘susher’ isimli alet de beyaz gurultuyu bana sağlıyor. Bu aleti de internet üzerinden satın alabilirsiniz. Hiç biri yoksa en ulaşılabilir yöntem saç kurutma makinası.. Sıcak havayı bebeğinizden uzaklaştırıp, hemen yanında çalıştırabilirsiz. Yalnız uzun süre çalıştırdığınızda etkisini kaybediyor. Özellikle uyuduğunda kapatmanızı tavsiye ederim ki lazım olduğunda tekrar çalıştırınca işe yarasın. 

Bir başka etkili yöntem de kundak yapmak. Annelerimizin yöntemi o kadar işe yarıyor ki.. Bebeğiniz kendini güvende hissediyor. İstemsizce hareket ettirdiği kolları bacakları onu daha çok uyandırıyor. Bacaklarını karnına doğru çekerek, kollarını göğsünde çapraz yaparak bebeğinizi sarmanız onu bir anda rahatlatacaktır. Fakat uzun süre bu şekilde sarılı bırakmayın. Sağlığı için sakıncalı olabilir. 

Yenidoğan çekimine neden ilk 2 hafta içinde gelmeniz gerektiğini de bu şekilde ayrıntılı anlatmış oldum. Bebeğinizin henüz gazı yokken, derin uyuyorken ve bu yazıda bahsetmediüim ama çekimde önemli olan esnekliğini, anne karnındaki pozisyonunu kaybetmeden gelmeniz pozlandırmayı kolaylaştıracak, çekimin rahat ve keyifi geçmesini sağlayacaktır. 

Umarım sizlere biraz olsun faydalı bilgiler verebilmişimdir. 

Stüdyoda görüşmek üzere 🥰